15.4 C
Bitola
Sunday, August 9, 2020
Дома Автори Posts by Babam Bitola

Babam Bitola

4337 POSTS 9 коментари

Битолската куќа во Париз

​Насликана на Малиот Битолски Монмартр 2001 г.Моментално се наоѓа во Македонската амбасада во Париз како поклон од битолчанецот Зоран Секуловски за гостувањето и пречекот...

Куќата на Сингер

Локација Широк Сокак...Куќата во која било сместено претставништвото на германската фирма "Сингер" за производство и продажба на машини за шиење.Се претпоставува дека е првата...

Бабам Битола

Битола бабам Битола.. Понеделнички на Бабам Битола/Битола стари фотографии/Градот на Конзулите/Тера ТВ заеднички ја запознаваме стара Битола... Денес на сликата ја имаме бомбардирана Битола, сегашниот...

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА ?!

За време на своето најуспешно работење во 30тите хотелот "Солун"имал европски стандарди и богата вонпансионска услуга.Располагал со свој сопствен пајтон и чеза,а во 1936...

Сончевиот часовник во Битола

Сончевиот часовник се наоѓа на централниот плоштад.Проектот за неговата конструкција е дел од реконструкцијата на Широк Сокак на кој преовладуваат градби од почетокот на...

Како се израдуваа битолчани пред 50 години…

Фото вест од Битолски весник каде преку слика и текст е опишано како битолчани се израдуваа и освежија пред точно 50 години...Некои од вас...

Битолската куќа

Просторот во битолската куќа е фунционално поделен на стамбени,санитарни и домаќински,работни и сообраќајни простории.Меѓу овие важно место завзема чардакот кој постојано бил правен со...

За убавата Битолска стара чаршија…

Една важна и убава целина од нашиот град е надалеку прочуената Битолска Стара чаршија.Од почетокот на 19ти век па некаде до 60тите бројот на...