4.4 C
Bitola
Tuesday, February 25, 2020
Дома Автори Posts by Babam Bitola

Babam Bitola

3826 POSTS 9 коментари

САРАЈО НА БЕГО ОД СНЕГОВО

"Сакам... Сакам еден најубав сарај на место од каде ќе ја гледам цееела Битола"...рече Бего од Снегово. ...И вистина мајсторите од Смилево сарај му направија.Сарај најубав...

ВО БИТОЛА…

Битола во песните

ЗАБОРАВЕНИТЕ ИГРИ НА БИТОЛЧАНИ

АШИЦИ     Една од постарите игри која одамна се играла помеѓу битолчани е играњето ашици. Ашици (на турски : aşik ) е ковче од глуждот на јагне...

Реката Драгор и нејзиното скротување

До средината на XIX век Драгорот имал непостојан тек,нерегулиран и променлив водотек, па отклонувајќи лево и десно, формирал бројни блатишта, како во градот,уште повеќе...

Која е пораката на чешма лоцирана во Старата Чаршија Битола ?

„За секој минувач со добра мисла, да се напие вода, да си ја освежи душата. Секој што ќе се напие, ако сака да го...

КАДЕ НЕКОГАШ СЕ НАОЃАЛ ОВАЈ ХОТЕЛ ВО БИТОЛА ?!

Бабам Битола/Битола Стари Фотографии/Градот на Конзулите/ТВ ТЕРА

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА ?!

Занимливости и факти

ИСЉАХАНЕТО ВО БИТОЛА

          Во подножјето на нашето Тумбе Кафе,покрај патот кој води од Битола кон Буковска населба и Република Грција се наоѓа посебното старо Турско училиште наречено...