24 C
Bitola
Wednesday, July 15, 2020
Дома Автори Posts by Babam Bitola

Babam Bitola

4260 POSTS 9 коментари

Митот за херојскиот подвиг на еден професор

Кога сме кај битолските легенди и нивното создавање  убо е да се спомене еден професор, чинам беше од Горната. Тој редовно со своите кабадајски...

Битолска финта: Како најличната продавачка да “трча” по тебе?

Од стално најличните битолчанки работеја во бутик на Корзо или во пазаро... А од нив, ние битолчани, сите имавме барем по една симпатија. Една...

Како настана “Ако одам во Битола”?

 Битола е најопеаниот град на Балканот, но битолчани се согласуваат дека само две песни можат да се насловат како химни на градот. Првата е...

За големиот битолчанец, хуманист и најдобриот офтамолог Др.Никола Скантели

Др.Никола Скантели е роден далечната 1902 г. во Битола и потекнува од богато семејство, татко Константин и мајка Пинелопи од Охрид. Неговата родена сестра...

Штурци

    Дамна,     многу одамна,     во Битола,     во Офицерски,     музика нема...     И Боцкинот     со виолината     го нема,     тој во рајот негде     на Бога му свири,    ...

Aх, театарот…

Не сум битолчанец ама стариот битолски Народен театар беше и остана љубовта на мојата младост. Во него и низ него ги поминав најубавите и...

За улицата “Биди виден” и битолските пуфкаџии (анегдота)

Да видиш, и да бидеш виден“ е водечка идеја на шемаџиите од сите градови, ама кога станува збор за овој тренд „никој не  си...

Сеќавањата за Тоше од неговите професори во Битола

Голема улога во образованието на Тоше Проевски имаше музичкото училиште од Битола од кое Тоше беше дел и ден денес го носи неговото име...

Тоше и Битола

Средното музичко училиште во нашиот град го носи името на Тоше Проески. Тоше своето средно образование го заврши во битолското музичко училиште како најдобар...