3 C
Bitola
Tuesday, January 28, 2020
Дома Автори Posts by Babam Bitola

Babam Bitola

3753 POSTS 9 коментари

Таму ле мајко близу Битола

Таму ле мајко, близу Битола, во ореовската густа корија, Таки Даскалот смело загина со неговата верна дружина, со нив загина смела девојка, млада Елпида Карамандова. Предадени од клети шпиуни, ги сардисаа...

Мој роден крај – Горно Орехово

Името на селото потекнува од богатството на ореви во месноста. Населбата се наоѓа на југозападниот дел на битолско Поле. До него се оди преку...

Дупен камен, битолско

Во битолско, над село Буково се наоѓа село Ореово. Селото е познато по Дупен Камен, голема карпа за која се верува дека има лековита...

Скарата и пивото дел од традицијата на битолчани за Првомајските празници

Скарата и пивото, веселото друштво на околните ливади од нашата Битола биле дел од традицијата за одбележување на Денот на Трудот. Низ годините наназад...

Битола во минатото

Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на Конзулите и Тера ТВ заедно сите со една стара фотографија Ви го честитаме 1 ви Мај Денот...

Да го поздравиме и ние Давид. Само напред!

"Благослов до сите вас, кои не пратите преку социјалните мрежи, Бог мегу нас сите : Новини за Давид - 2000 чекори без да падни...

Видео разгледница од нашата Битола

https://youtu.be/pqUhKIZKOJQ Извор Euronews discover

Сребрената вода кај Битола

Изворите на сребрена се во близина на с. Крстоар. Мештаните раскажуваат дека изворите биле откриени откако светецот им се јавил на сон. Се повеќе...

Првото јавно капатило во Битола

Првото јавно капатило во Битола подигнато е во „Домот за народно Здравје“ и се состоело од три одделенија. Во најмалото се наоѓале казаните, во...