ОПШТИНА БИТОЛА – КАБИНЕТ НА ГРАДОНАЧАЛНИК

9:30 – 10:50 Прием на истакнати гости и претставници на странски делегации

Можност за изјави за медиумите

ЈЗУ ЗДРАВСТВЕН ДОМ „Д-Р ХАИМ АБРАВАНЕЛ“

11:00 – 12:00

Полагање цвеќе од страна на присутните делегации пред Споменикот на депортираните Евреи и споменикот на Естреја Овадија Мара (Сите заинтересирани да го пријават своето учество до организаторот најдоцна до 9 март 2018 година)

Обраќање на претставник на Еврејската заедница на Република Македонија

Обраќање на градоначалничката на Битола, г-ѓа Наташа Петровска

Обраќање на заменик министерот за одбрана на Израел, Рабин Елиаху, Михаел Бен-Дахан

Обраќање на Претседателот на Собранието на Република Македонија

Н.Е. Талат Џафери


КОН ЖЕЛЕЗНИЧКАТА СТАНИЦА

12:00 -13:30 Марш на Животот во чест на жртвите на Холокаустот од Битола

Рута на маршот: Од споменикот на депортираните до железничката станица во Битола

Свечена програма “Никогаш повеќе” Обраќање на потомок на преживеаните од Шоах, по потекло од Битола

Обраќање на Шефот на Сојузот на парламентарните пријателства во
Кнесетот на Израел, г. Зохер Бахалул

Обраќање на Генералниот директор на Меѓународниот Марш на Животот за Израел, г. Ахарон Тамир

ЕВРЕЈСКИ ГРОБИШТА

13:45 -14:50 Кадиш и Изкор молитви, предводени од канторот Ури Бускила, Израел

Обраќање на координаторот на Проектот за Ревитализација на Еврејските гробишта и Паркот на живите сеќавања, г-ѓа Марија Герас Дочовска

Обраќање на Министерот за култура на Република Македонија, г. Роберт Алаѓозовски

Свечено отворање на Ерусалимската Патека

Комеморативна церемонија за поставување на камчиња за сеќавање на 793 семејства од Битола – жртви на Холокаустот (кај стариот влез на Еврејските гробишта)

Обраќање на д-р Рахел Шели Леви Друмер, член на Еврејската заедница на Република Македонија и Претседател на невладината организација „Наследство на Евреите од Монастир/Битола“ од Израел

НУ ЗАВОД И МУЗЕЈ БИТОЛА

15:15 -16:30 Свечено отворање на изложбата “Повеќе од должност” – дипломати признати како праведници помеѓу народите

Обраќање на г-ѓа Рахела Буд Каплан, претставник на Музејот Јад Вашем

Обраќање на Амбасадорот на Израел во Република Македонија Н.Е. Дан Оријан

Коктел во организација на градоначалничката на Битола, г-ѓа Наташа Петровска

Забелешка: Сите поканети се замолуваат љубезно да известат за својата намера за полагање цвеќе и да појаснат за тоа дали ќе полагаат само пред Споменикот на Депортираните или и пред споменикот на Естреја Овадија Мара

Известете на : [email protected] или [email protected]