БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Пред извесно време се навршија 60 години од формирањето на Планинарско Спортскиот клуб ,,Ѓорѓи Наумов” Битола кој беше формиран од повеќе вработени од истоимената фабрика за фрижидери, љубители на планинарењето.

Во првото раководство беа избрани Крсте Анастасиев- Рихтеро за Претседател, Перо Николовски-Картело за секретар, Томе Стојановски книговодител и Јани Цветковски- Источно дрво, благајник. Подоцна во раководните органи на Клубот беа ангажирани Михајло Тромбев, Крсто Беака, Спасе Ѓорѓиевски, Живко Николовски- Пајсеро, Илија Илиевски, Ристо Здравев- Бугарчето, Борче Ивановски, Симе Гичевски кои заедно со многу други планинари го изградија Домот ,,Неолица” на 1440 м.н.в. на местото викано ,,12 Кладенци”, над селото Лавци.

Во нивните редови беа вклучени многу други познати планинари од градот меѓу кои беа Ицо Попов, Вангел Василевски-Боксеро, Јонче Несторовски, Миле Димитровски, Манасие Џинич, а во седумдесеттите години од Клубот броеше 250 членови. Многу од нив соработуваа со најпознати планинарски друштва од поранешна Југославија и престојувајќи на повеќе планини речиси низ целиот свет.

Во близина на домот Неолица изградени се три чешми на Перо Николовски-Картело, Вангел Василевски-Боксеро и Ристо Здравев-Бугарчето, а Јани Цветковски-Источно дрво над Домот на височина од 1865 м.н.в. изгради спомен обележје-крст во сеќавање на сите починати планинари од Клубот и градот.

ПСК ,,Ѓорѓи Наумов” од Битола повеќе години на почетокот од месец септември организира традиционален марш кој годинава заради пандемијата не се одржа, но јубилејот беше одбележан со скромна свеченост на која беа спомнати повеќе заслужни членови, домари, а особено сегашните Томе Лозановски- Претседател и Славе Петрески под чија иницијатива ,,Неолица” е проширен, преуреден и адаптиран за посета на повеќе љубители на планината.


Текст и фото Петар Ставрев

еден коментар

  1. Cestit jubilej. Mnogu me raduva deka drustvoto napreduva so svojata aktivnost. Vestite za planinarstvoto vo bitola cesto gi pratam preku internet. Bev i se uste sum planinar no sega vo Avstralija. Se sekavam koga vo toj del na Neolica imase samo trla na ovci. Sekoje moe idenja vo Bitola odsednuvame vo hotelot Molika. I pokraj iskacuvanje na Pelister go posetuvam i domot na Neolica. Prdhodno vo drustvo na Stevce Stiv konduragijata Momazo Tome soucenikot vo ekonomskoto Iljo i dr. A vo pslednite nekolku navrati so Sime od frizideri Jani cii brat pocina pred nekolku godini na kacvanje i bracedot Jove od nsko gradba. Ovde koristam prilika da go pozdravam i Jani itocno drvo i cestitam za humanoto delo stavanje na krst na srtot od planinata.
    Pozdrav od Avstralija Sime
    Clen sum na Btemans Bay bushwalking club ako ve interesira mozete da go videte na website pod istoto ime.

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here