Пиењето кафе за повеќето битолчани е секојдневен ритуал. Битолчани важат за кафеџии па така и денот не го започнуваат без оваа „магична“ напивка. Турското кафе е повеќе традиција, отколку пијалoк, шмекот на турското кафе не може да го замени ниту едно друго кафе. Особено жените овде обожаваат да оговараат со пријателките со филџан турско кафе 🙂

Ви презентираме 6 факти кои до сега можеби не сте ги знаеле за турското кафе

BITOLA TOUR GUIDE / ПРЕВЗЕМЕТЕ ТУКА _____________________________________________________________________________________

1. Верувале или не, турското кафе не потекнува од Турција

За првпат кафето најверојатно почнало да се пие во Јемен во 15-тиот век, па понатаму се проширува во Египет и Саудиска Арабија. Во 1640-тата година е отворена првата кафетерија во Константинопол, денешен Истанбул, а името има арапско потекло од зборот qahwah.

2. Кафе без кајмак, не е кафе

Дали кафето е добро направено или не, ќе ви каже кајмакот кој се формира одозгора. Кајмакот треба да биде мек, не прегуст и не прередок, што би рекле, таман. Кајмакот овозможува кафето да остане топло подолго време.

3. Вода со кафето

Задолжитело со секое кафе се служи и чаша вода. Зошто? Пред да се напиете од турското кафе, треба да се напиете малку вода, тоа ќе ви помогне да го осетите вистинскиот вкус на кафето, а пак откако ќе го испиете кафето и можда ќе голтните и малку талог, водата ќе ви помогни да ја исплакните усната шуплина од нефилтрираните остатоци.

4. Локум со кафето

Послужувањето локум со кафе е сеуште традиција во многу битолски фамилии. Локумот му дава блажина на горчливиот вкус на турското кафе – особено на оние кои го пијат кафето без шеќер. Кафе, вода и локум – тоа е тројството.

5. Добра невеста е таа која знае да го погоди кафето

Во Турција идните невести се тестираат пред идните свекрви врз основа на тоа како го направиле кафето и како е послужено. И на невестите не им е лесно 🙂

6. Турското кафе е под заштита на УНЕСКО

Турското кафе е ставено под заштита на УНЕСКО во 2013-тата година на 8-та седница која се одржа во Баку, Азербејџан и е ставено на листата на нематеријални културни наследства на УНЕСКО.

На здравје кафето!

Извор www.macedoniancuisine.com

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here