Четири причини за посета на Битола, градот на Конзулите во Македонија

Брана Владисављевиќ (Lonely Planet Writer)

Со оглед на тоа што посетителите во Македонија прават рута за Охридското Езеро и главниот град Скопје, Битола сè уште го чека својот момент во центарот на вниманието. Но, овој шармантен град ги наградува љубопитните патници со шетање покрај големи историски знаменитости, без напор и со кафе култура. Додајте на сето тоа познат меѓународен филмски фестивал, проширувајќи ги своите видици со домашното производство на вино и одлично пешачење во близина, Битола ја прави достојна и да застане пред било кој македонски град.

Прошетка низ историјата

Архитектонската елеганција на Битола нема да биде изненадување кога ќе дознаете дека градот бил дипломатски и културен центар на Отоманската империја на Балканот. Заради ова го заработи “Град на Конзулите”. Eвропските културни влијанија од 19 век се евидентни во градските градби во неокласичен стил изградени од локалната аристократија.

Џамиите од Јени, Исак и Хајдар-Кади во 16-тиот век, како и импозантната Саат Кула, донесуваат понатамошни одгласи на османлиското владеење. Живата Стара чаршија во минатото цветаше како важен трговски центар на Балканот, сместен во повеќе од илјада занаетчиски продавници. Додека денес се продаваат помалку од сто различни производи, ситниците околу улиците на калдрмата е забавно искуство за време на вашата прошетка – како и можност за зграпчување на некои поволни цени и автентични сувенири.

Не смее да се пропушти Музејот на Битола ( muzejbitola.mk ), сместен во старата касарна во Битола (1848) која некогаш служеше како Отоманска воена академија. Нејзиниот најпознат студент – и дипломец од 1899 година – несомнено беше Мустафа Кемал Ататурк, таткото на модерната Турција. Меѓу многуте официјални документи и фотографии во меморијалната соба на Ататурк, има едно љубовно љубовно писмо од битолска девојка кое фрла забавна светлина врз животот на големиот државник. Одличната постојана изложба е историја на регионот накусо, со богатство на археолошки и етнографски артефакти од неолитските, хеленистичките, римските и византиските епохи. Друга приказна е љубезно зачуваната куќичка на град Битола од крајот на 20 век.

Во предградијата на градот, се наоѓаат урнатините на Хераклеја Линкестис (основана од Филип Втори Македонски во 4 век п.н.е.) кои се меѓу првите археолошки локалитети на Балканот. Процветала за време на римското владеење како важна станица на патот Виа Игнација, а подоцна стана епископско седиште. Додека во тек се ископувањата, посетителите можат да ги видат остатоците од римските бањи и амфитеатарот, ранохристијанската базилика и епископската палата, и им се восхитуваат на шарените мозаици со симболични животински мотиви.

Вино и кафе култура

Македонската винарска традиција, во 4 век п.н.е. го започнува својот почеток, кој за среќа, беше зачувана тајна во манастирите во регионот за време на турското владеење. Врвот и обележје на земјата е Вранец, со полно темно црвена сорта (совршено со национално јадење на тавче гравче или печени гравчиња), а потоа следува ароматично бело Темјаника (добро со локални риби, како што е охридска пастрмка). Додека премиеротскиот вински регион, Тиквеш, може да се посети на еднодневно патување од Битола, не треба да планирате винарија за подрипнување на маршрутата: Битолскиот локалец Влатко Ружин е квалификуван експерт за вино од Македонија и производител на вино од мал размер. Дегустација на вино во неговата домашна визба може да се организира преку туристички агент Балојани ДМЦ ( balojani.com.mk ); суво црвениот каберне совињон доаѓа во комбинација со сирење, шунка и проја .

Како прилично насекаде на Балканот традиционалната кафе култура проникнува во секојдневниот живот во Битола. Зуењето на Широк Сокак (Широк Стрит), главниот пешачки престол на градот, насликан со елегантни пастелни обоени фасади, е местото каде што се поминува мрзеливото утро или попладне во спакувани отворени кафулиња, каде луѓето се гледаат преку кафе и ракија.

Балканска кинематографија

Другите тврдења за славата на Битола доаѓаат од светот на кинематографијата. На почетокот на 20 век, градот беше дом на браќата Манаки, Милтон и Јанаки – пионери во создавањето на филмови на Балканот. На браќата им се припишува низа први успеси и тоа: во 1903 година тие отворија фото студио во Битола, во 1905 година ја донесоа првата филмска камера на Отоманската империја и ги креираа првите филмови (краток етнографски документарец), а подоцна и почнаа да снимаат филмови во новото кино “Манаки”. Уништено во пожар во 1939 година, киното сега се обновува; ќе биде домаќин на филмска и фото-архива.

Во меѓувреме, Битола секој септември им оддава признание на своите познати жители на Интернационалниот фестивал на филмска камера “Браќа Манаки” ( manaki.mk ), на кој се прикажани независни странски филмови и беа хостирани познати личности како што се Кетрин Денев, Дарил Хана и Викторија Абрил. Започнат во 1979 година, фестивалот се смета за најстар таков настан во светот посветен на уметноста на филмската камера; кинематограферите се натпреваруваат за наградите за златна, сребрена и бронзена камера.

Пешачење во националниот парк Пелистер

Љубителите на отворено не треба да се впуштаат далеку за некои одлични пешачења, јавање или качување по карпи. Околината на градот е Националниот парк Пелистер од 125 квадратни километри, дел од планинскиот масив Баба, со неколку врвови над 2000 метри и чистите глацијални езера познати како Пелистерски очи. Паркот е, исто така, живеалиште за ендемична флора и фауна, како што се ретката Молика или Пелагониската пастрмка, а да не се споменуваат живи волци, мечки и елени.

Во подножјето на Пелистер и само 10 минути возење од Битола, ќе најдете Вила Дихово ( villadihovo.com ), прекрасни рурални куќи во сопственост на поранешниот професионален фудбалер Пеце Цветковски. Сместувањето доаѓа на основа на “плати колку што мислите дека вреди”: единствено поставени цени се за домашно вино, пиво и ракија . Пеце е обожавател на концептот за бавна храна; супа од печурки, директно од традиционалната кујна на семејството, која мора да се проба. Домаќинот може да организира пешачење, планински велосипедизам и други активности; пливање и скијање се исто така опции во зависност од сезоната.

Lonely Planet