Битољ, 1. III. 1925 год.
Поголемиот број повозрасни Битолчани (кога бевме деца), родителите не облекуваа во „КАРНЕВАЛСКИ АЛИШТА“. Поточно, во минатото, на големиот Христијански празник Велики петок – ПРОЧКА му се давало големо значење. Децата, младите, а и возрасните се облекувале во различни МАСКИ односно се „МАСКИРАЛЕ“, во ликот на некоја позната личност. Пред 98 години, МЕТОДИЈА ИЛИЌ (ИЛИЕВСКИ – таткото на мојата сопруга) на 21 година бил маскиран во ликот на ЧАРЛИ ЧАПЛИН (во тој временски период најпопуларната филмска личност). Оваа господа-МЕТОДИЈА ИЛИЌ бил најпознатиот ТРГОВЕЦ со КОЖИ во Битола и пошироко. Тој на фотографијата напишал: „Битољ, 01. III.1925 г. Велики успомен од Методије Ѓ. Илиќ, ова слика каже кад је бијо Методије Карневал“.

ДОКАЗ: фотографијата од 1. III. 1925 година односно од пред близу 98 години кога МОНАСТИР бил под Српска окупација.

За многу години големиот христијански празник ВЕЛИКИ ПЕТОК – ПРОЧКА.

Стефан Чекутков