Битолчанецот Драги Џинич сега на возраст од 60тина години,некогаш во неговите луди,млади години на Пелистер искачил цистерна полна со нафта,на 2600 м. надморска височина,која била за потребите на агрегатот од Пелистерскиот предавател …

“Вистина беше тоа некогаш,за потребите на предавателот требаше цела цистерна со нафта да се однеси горе,нешто за кое никој од шоферите не се нафаќаше.А нафта требаше под хитно”- кажува Драги …
“Немаше ниту еден од шефовите кои имаа храброст налогот да го потпишат, го потпишаа долу на враќање кога стигнав “- кажува со смеење Драги …

12342716_1486351951674212_8931886506837077162_n

 

” Возејќи ја цистерната во лоши временски услови,по патот нагоре дури половина цистерна нафта истече, кога ме видоа таму кај предавателот, со се цистерна, сите така останаа-вчудоневидени”… Кога стигнал во Битола,кажува,како во филмовите,цел диференцијал се раскостил и цистерната “паднала” на земја и среќа голема што тоа ете баш тука се случило …
Херојските подвизи направени од храбрите битолчани, остануваат за пример и како спомен за сите нас, другите битолчани и нашиот град Битола … Благодариме !

 

img_20160816_135059.jpg img_20160816_135041.jpg