На оваа фотографија е легендата во битолското скијање и планинарство Ташку Гемту- Тамбата, кој долго време беше раководител на планинарскиот дом Копанки. На почетокот на 70-тите група од битолчани самоиницијативно го скршија мразот на замрзнатото Големо Езеро каде направија мала дупка и заедно се капеја.

Оваа фотографија остана како спомен од едни големи и храбри битолски генерации на скијачи и планинари кои до ден денес
останаа незаменливи.