По повод 5 Март – Денот на граѓанското образование, учениците од ОУ Климент Охридски Битола со нивните наставници по различни предмети истражуваа на тема ,,Здравјето пред се”.

Најпрво по Историја се истражуваше за Шпанскиот грип, кој постоел во минатото, а гледаме слично сценарио и денеска. За Географија се истражуваа за климатските типови во САД во 1918 година. Што е Ковид-19 истражуваа по предметот Биологија 7 одделение. По предметот Природни науки се истражуваше за правила за однесување како превенција од Ковид-19. По Хемија учениците истражуваа за средства за дезинфекција како превенција од Ковид-19. По Биологија 8 одделение се истражуваше за исхрана како превенција од Ковид-19. Со помош на Физика учениците истражуваа за ултравиолетовите зраци и нивната врска со Ковид-19. А Стручниот Актив Математика изработија статистички податоци за Ковид-19 во светски рамки.

Наставните предмети се : Биологија – 7 и 8 одделение, Природни науки – 5 одделение, Хемија – 9 одделение, Физика – 9 одделение, Историја – 8 одделение, Географија – 8 одделение и Математичарите.

Историја: Наставник –
Александар Јаневски
Ученици – Душан Пројчевски
Ана Стефановска

Географија: Наставник –
Игор Стојановски
Ученици – Ана Митревска

Биологија 7 одделение
Наставник – Славица Костевска
Ученици – Илијана Најдовска
Изабела Митревска

Природни науки: Наставник –
Марија Гилевска
Ученици – Ана Јошевска

Хемија: Наставник –
Бојана Димовска Гоновска
Ученици – Елени Попоска
Ева Димовска

Биологија 8 одделение
Наставник – Андриана Димитров
Ученици – Јована Ѓоргиевска
Марија Стефановска
Лука Велковски

Физика: Наставник –
Соња Кузманова
Ученици – Дениз Ахмед
Милош Гугучевски

Математика: Наставници –
Стручен Актив – Математика
Ученици – Ања Стефановска
Ана Дамчевска

Истражувањето е уредено на страницата canva.com, а ја уредуваа : Лука Велковски, Јована Ѓоргиевска, Душан Пројчевски, Марија Стефановска
Ана Стефановска, VIII-5 одделение. Исто така беа изработени флаери од информативен карактер за секој предмет посебно.
Презентацијата на нивното истражување можете визуелно да ја погледнете ТУКА.