Битола, 1 јули 1937 г. „Време”. –

Попладнево околу пет часот (30.06.1937 г.) се случи страшна несреќа во Битола, во која поради уривање на ѕид од силниот ветер починаа Моис Пардо трговец, Павле Ѓорѓевиќ ѕидар и Сима Костиќ работник.