ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „СИЛЈАН МИЦЕВСКИ“ ОД АВТОРИТЕ СЛАВЕ НИКОЛОВСКИ – КАТИН И ЃОРЃИ ЛУМБУРОВСКИ

Спуштен билансот за вторите повеќепартиски локални избори во Битола. Силјан Мицевски е првиот градоначалник на Битола и главен експонент на „четвртата влада“. Само со тој факт ќе влезе во историјата на Битола. Проценките и предизборните анализи се реализираат, па според очекувањата. Сериозна изборна трка се одржа меѓу актуелниот градоначалник и Томе Делов, кој победи со изборна предност од 2.646 гласа.

Томе Делов

Вториот круг од изборите со излезност од 52,8%, односно 42.387 гласачи кои гласале во однос на вкупното гласачко тело од 72.813 граѓани со право на глас, покажува дека граѓаните ја задржале изборната тензија, победиле Заштедете до процентот на првиот круг. Изборната победа ја оствари Силјан Мицевски со 20.584 гласа, а Томе Делов 17.938 гласа. Третиот кандидат Дејан Ристевски очекувано во вториот круг освои само 3.160 гласа.

Избраниот градоначалник на Битола, Силјан Мицевски, не е ниту случаен победник на овие избори, ниту случаен кандидат. Неговата долгогодишна успешна кариера како бизнисмен, спортски активист со битолскиот ракетен фрлач, живеејќи како донатор, покровител, патрон и друго, го создаде неговиот харизматичен имиџ. Човекот кој ветува и исполнува, како што го нарече, влегува во изборна кампања храбро и со сиот ризик од евентуален пораз – затоа може да изгуби многу повеќе отколку да победи. Неговата беспрекорна кампања со многу индивидуални напори на безброј анонимни почитувачи, максималниот ангажман на кадарот и поддршката на партијата го даде очекуваниот резултат.

Силјан Мицевски

Веројатно, свесен за обврските и одговорностите пред граѓаните, Силјан Мицевски брзо ќе пристапи кон реализација на изборната програма, Што се однесува до безбедноста, тој преку градоначалничката функција ќе може да биде главен претставник на Битола во наредните четири години.

Неспорно е дека во Битола локалните избори поминаа во најповолен изборен амбиент, со мирна, фер и коректна атмосфера на политичките противници. Ваквите доблести одговараат на политичката зрелост на битолчани. Сепак, најголема заслуга имаат политичките субјекти кои учествуваа на изборите и џентлменскиот однос на тројцата кандидати со висок степен на меѓусебна почит.

Ова е и клучниот аспект што го создава постизборниот амбиент, во кој мирно и компетентно ќе се сумираат сите предизборни идеи и иницијативи. Во тој контекст, на стратегијата за имплементација ќе и се даде поширока платформа од опциите на СДСМ, поради што политиките на високо ниво ќе бидат втемелени и ќе отстапат место на локалните интереси. Уште повеќе, Битола вторпат по ред ја обврзува актуелната власт на поголема поддршка, со постизборен амбиент во кој поддршката треба да рефлектира реципроцитет и артикулација со гласачката волја на граѓаните.

Изборот за градоначалник на Битола Силјан Мицевски се прослави со шампајнско и опкружен со многубројните изборни штабови, кои беа отворени 24 часа на ден за време на изборите. Во прославата на големата победа беше вклучено и блиското семејство на новиот градоначалник. На свеченоста присуствуваа и голем број битолски новинари, кои во оваа урнебесна атмосфера ги направија првите интервјуа со новиот битолски градоначалник. Добро расположен и добро информиран битолскиот градоначалник Силјан Мицевски за медиумите ја даде следнава кратка изјава:

1s78

– Најпрво сакам да изразам голема благодарност до сите битолчани, а особено до оние кои го дадоа својот глас за мене, за довербата што ми ја укажа. Пресреќен сум што победив во изборната трка за градоначалник на најурбаниот град во Републиката. Сепак, сепак сакам да истакнам дека победата не беше ниту едноставна, ниту лесна. Имав солидни противници кои лесно можеа да се случат и да победат.

За мене изборот на градоначалник е посебна чест, но и голема заложба. Со помош на новоизбраниот Совет на Градоначалникот Силјан Мицевски,

со помош на граѓаните ќе настојувам да ја оправдам довербата што ми се укажува. Тоа значи дека нема да отстапувам од моето предизборно мото дека Битола ми е најбитна.

Спроти Новата 1997 година, одржа средба со битолските новинари, на која најпрвин се осврна како еден од најважните настани во изминатата година – локалните избори 96-та, при што истакна дека изборите поминале без никакви проблеми и во фер и коректна конкуренција на политичките партии.

Дека изборите поминале во најдобар ред, изнесен е податокот според кој општина Битола е една од ретките во Републиката од која не е поднесен приговор до Државната изборна комисија. Градоначалникот Мицевски ја искористи приликата да им се заблагодари на новинарите за навременото и правилно известување во сите фази од изборите. Меѓу другото, тој го вели следново:

– Времето што е пред нас не е воопшто лесно, но ветувањата што им ги дадовме на гласачите и дадени во нашата изборна програма ќе се исполнат, – рече градоначалникот Мицевски. Наша приоритетна задача е решавање на проблемите во комуналната сфера. Првите активности ги почнавме пред нова година, но доколку дозволат условите ќе спроведеме и други акции. Притоа, приоритет ќе им дадат на активностите околу севкупното решавање на проблемите поврзани со канализационата мрежа, за градот конечно да се ослободи од старите црви кои се уште ги има на некои негови делови.

За овој голем проект веќе стапивме во контакт со Министерството за урбанизам, градежништво и заштита на животната средина, а ветеранот не ни помага. Исто така, планираме да го уредиме и Градскиот парк кој некогаш беше гордост на битолчани, а сега е во незавидна состојба. Целиот наш парк е да го уредиме според европскиот пазар: со многу цвеќиња и зелени површини, клупи за одмор, многу детски играчки …

Многу од новинарските прашања беа дали новата градска управа ќе преземе нешто за подобрување на исклучително тешката состојба во што е битолското стопанство.