БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

​Рош Хашана- Еврејска нова година

Рош Хашана се преведува како “Главен настан на годината” на хебрејски јазик и е кога Евреите го започнуваат крајот на една година и почетокот на следната.

Се смета дека Евреите биле од оној ден кога Бог ги создал Адам и Ева и служи како време да го слават создавањето на универзумот.

Како се слави Рош Хашана?
Поголемиот дел од двата дена се поминуваат во синагога (еврејски храм) или во дружба со своите најблиски.
Евреите консумираат симболични јадења, како што се јаболка или колачи натопени во мед, кои треба да претставуваат “слатка нова година”.

Исто така, се јаде риба и тоа главата од рибата која ја симболизира главата (почетокот) на годината, и калинка за која се вели дека има 613 зрнца, слично на 613 заповеди во Еврејската света настава.
Во вечерните часови се палат свеќи и се рецитираат благослови.

Зошто се менуваат датумите на Рош Хашана?
Рош Хашана обично се слави во месец Септември, иако точните датуми се движат различно секоја година, за разлика од Грегоријанската Нова Година.
Таа се базира на циклусот на месечината, додека Грегоријанскиот е одреден од сонцето.

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here