Како што Драгор тече,

така душата убавини ти влече.

Спомени убави во глава ти идат

и до крајот на животот нема да загинат.

Низ чаршија ако идиш,

мора кабадајлук да видиш.

Мајтапи се редат разни,

и оставаат запечатени приказни.

На Широк Сокак секогаш има врева,

а од жешкото сонце под сенка се бега.

Во паркот дечиња мали,

детска смеа на сите страни.

И младо и старо,

сѐ ќе видиш по градо.

Растрчани лево-десно,

низ чикмаци се движат бесно.

Сакајте се и смејте се битолчани мои,

оти насмевката на лицето најубо ви стои.

Сакајте го и гратчето мало,

сакајте го она што ви се дало.

Симона Ѓалевска (15)