Пушењето е cool или блјак!!!

Почитувани деца,

Овој текст е за вас. Што треба да знаете за пушењето?

Пушењето е штетно за вашето здравје и важно е да се држите подалеку од цигари и други тутунски производи. Пушењето може да предизвика низа здравствени проблеми, вклучувајќи рак, срцеви заболувања и белодробни заболувања. Особено е важно вие да го избегнувате пушењето и чадот, ако можете, бидејќи вашите тела сè уште се развиваат.

Ако некогаш чувствувате притисок да пушите од вашите пријатели или други, запомнете дека да кажете „НЕ“ е најдобрата опција. Важно е да знаете што внесувате во вашето тело и да направите правилен избор кога некој ќе ви понуди цигара. Пушењето може да изгледа како cool или ”работа која ја прават возрасните” но може да има сериозни последици по вашето здравје. Затоа е најдобро да не почнувате. Скоро сите пушачи сакаат да се откажат од цигарите во некоја фаза од животот, но тоа и не е така лесно. Затоа е најдобро да не се почнува.

Наместо да пушите, обидете се да најдете други здрави начини за справување со стресот или досадата. Можете да вежбате, да читате книга, да слушате музика или да поминувате време со пријателите. Ако направите здрав избор и не пушите, можете да го заштитите вашето здравје и да живеете долг и среќен живот.

Запомнете, пушењето не е кул и не е добар избор за никого! Направете паметен избор и држете се настрана од пушењето и сите тутунски производи. Во последно време има и нови тутунски производи кои изгледаат примамливо. Сепак немојте, вашето здравје и благосостојба зависат од тоа.

Денес по повод Светскиот ден на борбата против пушењето, ЕКТЕР од Битола, ги споделува со вас, сликите од работилниците во рамките на проектот Речи му Не на пушењето, кој беше поддржан од Австралиската Амбасада во Белград.

Околу 500 деца во Битола имаа можност да слушнат факти за пушењето од нашата наставничка Весела Весе Богдановиќ и д-р. Виктор Стојовски.