Приказната за маката на едно младо дете од село Црнобуки – битолско е долга. 

Влатко Чагорски, млад дечко од ова битолско село, веќе долги години скоро секоја темна ноќ (лето и зима) од животот ја поминува на ридчето викано Свети Атанас во атарот на Село Црнобуки – наместо дома во својот топол кревет или по кафулињата на Широк Сокак со другарите. 

Ова не го прави по своја волја, туку по наредба на виша сила која секоја ноќ го буди и по темнини го носи на ова свето место. 

Наредбата која Влатко ја добива секојдневно од оваа над човечка сила е преголема за едно младо дете. 

Него му е дадена задача да изгради куќа, засолниште за светецот кој му се јавува како Свети Спас. 

По повеќе години мака и мачение на која беше изложен, Влатко не можеше повеќе да издржи па ја кажа маката на соселаните во Црнобуки
Тој кажа дека мора да изгради манастир за Свети Спас затоа што веќе не можи да ги издржи притисоците од светецот. 
Така и започна изградбата. Со премалку финансиски средства, но започна со пот и труд на соселаните кои се решени на Влатко да му помогнат. 
Целта на оваа добротворна организација е и ние, како Македонци, христијани и патриоти на нашата вера, со нашите донации да помогнеме светецот да си ја добие својата куќа, своето засолниште кое веќе подолго време го бара. 
Ве молиме за вашата скромна донација на следниот линк

 https://www.gofundme.com/monastery-sveti-spas-crnobuki

The story of how the construction of this Monastery is long and intense
Vlatko Cagorski, a young resident of the village of Crnobuki, Bitola, Macedonia – for several years now get’s walked through the dark nights to a littlle hill called Saint Atanas, near the village of Crnobuki, where he sleeps.  Vatko get’s dragged there rain, hail or shine, through the warm nights of summer but also the cold and harsh nights of winter. 

You would think a young man in his early 20’s would be sleeping in his warm bed or out on the town with his close friends. Not in this sitiation. Vlatko has no options. 
He doesn’t go there on his own will. He’s woken up in the middle of the night by the saint and he get’s led to that holly hill called Sveti Atanas. 
When Vlatko get’s there, he’s given orders. He’s ordered to build a house, a shelter for the Saint Spas. Such a big weight on the shoulders of a young lad. 
But he could no longer take it.  He could no longer handle the pressure to build this house, monastery. 
Vlatko one day decided to speak up and tell the villagers about his story and the pain he is going through. 
Most of them had seen him walking through the darkness of the night, and they knew he needed help. 
They started the construction of the monastery with very little financials. They had no money but they had working hands and some skills they’ve picked up along the way. They’ve put the walls up but now need more money to continue. 
Hence, why this pledge for some help. 
Please help Vlatko build this house for got and the holly spirit. 
Your small donation will go a long way 🙂 

https://www.gofundme.com/monastery-sveti-spas-crnobuki

Извор https://m.facebook.com/socialgroupcrnobuki/photos/a.934784689927798.1073741828.934780886594845/1521675151238746/?type=3