На оваа стара фотографија е
легендата во битолското скијање и планинарство Ташку Гемту- Тамбата, кој долго време беше
раководител на планинарскиот дом Копанки.

На почетокот на 70-тите група од битолчани самоиницијативно го скршија мразот на замрзнатото Големо Езеро каде направија мала
дупка и заедно се капеја. Оваа фотографија. остана како спомен од едни големи и храбри битолски генерации на скијачи и планинари кои до ден денес останаа незаменливи.