Како што самиот ни раскажува битолчанецот Зоран Филковски во 2016г. на сон и на јаве му се јави синот Божји Исус Христос кој на одредено место во с. Бистрица му заповеда да изгради црква во негова чест.

После заповеданието тој го пронајде местото и започна со подготовка на теренот и потребните процедури, за денес да ни го прикажи и одобрението од Македонската Православна Црква заедно со нејзиниот изглед и сметка за донации:


Како што посочува Зоран црквата треба да биде со големина 12х8 метри. Во нејзината близина има два големи камења кои си имат свое значење и не смеат да се гибаат. Откако ќе се изгради храмот ќе излези и света вода.

Сметката за донации е во Шпаркасе Банка бр. 250011000545168.