Традицијата продолжува, како и секоја година, со првиот ден од месец Март, голем дел од граѓаните ставаат мартинки на рацете или на реверите. Тие сметаат дека носењето мартенки до 22 март ќе донесе среќа во нивните животи. Мартинката е мал украс кој што го прават нашите родители, тетки или баби и се врзани на раце од 1-ви март до крајот на месецот, а според други уверувања, мартинката се врзува на 14-ти Март. Мартинката е украс направен од коноп во црвена и бела боја. Тие се симбол на Баба Марта, позната кај нас како предвесник на пролетта.

Оваа традиција е забележана и во соседна Бугарија и Романија . Мартинката има црвена и бела боја и ја симболизира желбата за добро здравје, а исто така го најавува доаѓањето на пролетта. Според некои верувања, црвената боја ја симболизира крвта а белата ја симболизира чистотата, за други тие го симболизираат животот и смртта, доброто и злото, како е радоста и тагата во животот на еден човек.Едно верување вели дека ако немате добиена мартинка како подарок и таа треба да се купи за себе но и да се даде на вашите најблиски и пријатели. Таа може да се носи прикачена на гардеробата или врзена на раката или вратот. Постојат многу верувања за нејзиното отстранување, еден е во тоа што кога првото дрво цвета, мартинката се одврзува и треба да се закачи на него. 

Постојат многу варијанти на оваа традиција кој симболот на пролетта. Ние да се потрудиме да се зачува оваа традиција, која дава радост на многумина, особено за децата. Симбол на новиот живот, концепција, плодноста и, пред сè, нова пролет. Бои кои ја симболизираат чистотата и хармонијата во нашиот животот и животот на своите најблиски.
Добредојде на Баба Марта, и вие, не заборавајте денес да подарите барем една мартинка.
http://macedoniacuisine.blogspot.mk/2017/03/martenitsa-for-happiness-and-health.html?m=1