БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Според соопштението на Општина Битола се наведува дека на местото од исечените борови пред битолската Пошта ќе бидат посадени дрвја од видот Sorbus aukuparia.

Според податоците на Википедија Сорбус аукупарија се јавува како листопадно дрво или грмушка што расте во висина помеѓу 5 и 15 м. Таа достигнува зрелост на 10-годишна возраст и носи многу овошје скоро секоја година. Растението цвета од мај до јуни (повремено во септември) во многу жолтеникави бели коримии кои содржат околу 250 цвеќиња.

Плодот се користел во минатото за примамување и фаќање птици. За луѓето, овошјето е горчливо, адстрингентно , лаксативно, диуретично и холагог.

Во англискиот фолклор се верува дека гранчињата на Сорбус аукупарија ги одвраќаат вештерките и злите духови, заради што ова дрво било наречено „вештерка“, како што и впрочем е и нејзиниот изглед.

Извор

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here