Денес од страна на битолскиот ентузијазист и љубител на планината Наум Бабука на локацијата кај Црвени Стени беа презентирани фотографии од поставен фиксен телескоп кој служи за поубаво разгледување на широкиот видик кој е достапен за сите нас баш на ова место.

Црвени Стени на Пелистер е една од најпопуларните дестинации за пешачење на планинарите од Битола и околината која го нуди највоодушувачкиот поглед кон Баба Планина.

Инаку статичкиот телескоп е дел од реализацијата на Проектот на ИПА – „И-ТОУР“, а наскоро ќе има и втор кај Антена.

Фотографии Наум Бабука и Национален Парк Пелистер