На денешен ден во Битола во 1917 година е роден академскиот сликар Борислав Траиковски (1917-1996), еден од основоположниците на современото македонско сликарство.

Борислав Траиковски со портретот на Индира Ганди насликан во Битола во 1985 година, масло на платно 100х80.
Портретот денес се наоѓа во НУ Завод и Музеј Битола.
Фото: Петар Ставрев