Битолчанката Рахел Нахмијас, која е еврејка и живееше во жолтата куќа на Широк сокак (пицерија Равена), сега живее во Њу Џерси Америка, е една од малкуте кои ја преживеа Втората светска војна, викендов наполни 106 години.

Нека и е честит роденденот!

На фотографијата е Рахел заедно со нејзината внука Сара Ароесте, позната ладино пејачка која има издадено албум со име „Монастир“ во кој ја опејува Битола.