БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Најголемата црква на Балканот се гради во Битола

Во Битола започна да се гради црква која ќе биде најголема на Балканот. Во градот на црквите и манастирите секој ден малку помалку се издигнува најголемото светилиште на Балканот.

Собор на сите македонски светители – храм во Битола ќе има 12 ката и три ресторани, предвидено е и на секој кат да има по неколку простории како канцеларии или галерии.

Најгоре, на ротирачката платформата е испланиран видиковец-ресторанот од каде ќе се гледа поголемиот дел од Пелагонија.

Станува збор за православен христијански храм Собор на сите македонски светители.

Се наоѓа кај месната заедница Ѓорѓи Наумов а зафаќа простор некаде од 10 илјади кавадрати.

Според архитектонскиот план, неговите пропорции-должина над 80 метри и ширина над 50 метри – ги надминуваат оние на популарната Свети Сава во Белград која засега е најголема црква на Балканот, што значи дека црквата “Сите македонски светители” ќе биде најголема во регионов…

Вест од 1993 г.

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here