1. СЕ ЗАБРАНУВА БЕЗРАБОТИЦАТА.СИТЕ БЕЗРАБОТНИ ЛИЦА ВО РОК ОД 3 ДЕНА ТРЕБА ДА СЕ ПРИЈАВАТ ВО ОПШТИНСКИОТ СУД.КОЈ ЌЕ СТОРИ СПРОТИВНО НА ТОА ИЛИ КОЈ ЌЕ СЕ НАЈДИ  БЕЗРАБОТЕН ,ЌЕ БИДЕ КАЗНЕТ СО ЗАТВОР,ПА ПОТОА ЌЕ БИДЕ ПРОТЕРАН ОД БИТОЛА…

2. СОБИРАЊЕ ВО ГРУПИ ПО УЛИЦИ И ДРУГИ ЈАВНИ МЕСТА ,КАКО И СОБИРАЊЕ ПО ПРИВАТНИ ДОМОВИ,НАЈСТРОГО СЕ ЗАБРАНУВА…

3. СЕ ЗАБРАНУВА СКИТАЊЕ НОЌЕ ПО  УЛИЦИ ПО 9 ЧАСОТ…

4. КАФАНИТЕ НЕ МОЖАТ ДА БИДАТ ОТВОРЕНИ ПО 8 ЧАСОТ…

5. СИТЕ ХОТЕЛИЕРИ И СИТЕ АНЏИИ ДА ГИ ПРИЈАВУВААТ СВОИТЕ ГОСТИ ВО РОК ОД 24 ЧАСА

6. НИКОМУ НЕМА,БЕЗ ПИСМЕНА ДОЗВОЛА ОД ВЛАСТА,ДА МУ СЕ ДОЗВОЛИ ВЛЕЗ ВО ГРАДОТ ИЛИ ИЗЛЕЗ ОД НЕГО…

7. НАЈСТРОГО ЌЕ БИДААТ КАЗНЕТИ ОНИЕ ЛИЦА КОИ ЌЕ ИЗМИСЛУВААТ ЛАЖНИ ГЛАСОВИ ИЛИ ВЕЌЕ ИЗМИСЛЕНИ,ЌЕ ГИ ПРЕНЕСУВААТ…

8. СЕКОЕ ПОТЦЕНУВАЊЕ НА ДРЖАВНАТА ПАРА НАЈСТРОГО СЕ ЗАБРАНУВА…

9. ОСОБЕНО НА ГРАЃАНИТЕ ИМ СЕ ЗАБРАНУВА НОСЕЊЕ ИЛИ КРИЕЊЕ НА ОРУЖЈЕ…

wp-1466515646488.jpeg

 

 

НАРЕДБА ДОНЕСЕНА НА 26 ЈАНУАРИ 1913 Г. А ОБЈАВЕНА ВО ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ,СЛУЖБЕНИ ВЕСНИК ОПШТИНЕ ГРАДА БИТОЉА,ГОД 1/5 БИТОЉ 3 ФЕВРУАР 1913 ГОДИНА

НАЧАЛНИК БРАНИСЛАВ  Ѓ. НУШИЌ

фото Непознат извор