Според кажувањата на фотографот Михајло Зега (помошникот на Манаки) во Битола за време на турското владеење работел еден фотограф Леонид со дуќан на Корзо, кај што е сега Веро, додека каде што беа во 90-тите години канцелариите на ЈАТ и „Црн бор“ порано работел фотограф, Лазо Kермеле, кој десетина години пред браќата Манаки учествувал на меѓународната изложба во Букурешт, Романија и со тоа бил првиот домашен фотограф кој со свои дела учествувал на една меѓународна манифестација.