По завршетокот на Меѓународниот ликовен конкурс за изложбата “Битола 2022” Меѓународното стручно жири на “Малиот Битолски Монмартр 2022” година има за чест да ги соопшти годинешните резултати.

Имено на Меѓународниот ликовен конкурс за изложбата “Битола 2022” кој беше распишан на 10 септември 2021 година а траеше до 20 февруари 2022 година пристигнаа пратки од 450 училишта со над 22.500 цртежи од 40 земји од Европа до Азија.

Стручното жири од вкупниот број пристигнати творби на конкурсот од 20.000 млади ликовни уметници за 40-тата јубилејна Меѓународна изложба на детски ликовни творби “Битола 2022” избра 777 дела а истата ќе биде отворена на 23.05.2022 година во просториите на Националната детска ликовна галерија “Монмартр” и ќе трае се до крајот на тековната година.

Меѓународното стручно жири ги донесе и следните Одлуки:

1.Добитник на наградата “Гран – при 2022” – “Atolye Veysel Acar” – Trabzon – Turkey

2. Почесна награда “Коста Хаџи-Антоновски” за долгогодишно учество – соработка и придонес – Irina Kruchinina – Children’s Art Studio “Rostok” – OB – Russia

3. Награда “Проф. Д-р. Богомил Карлаварис” за животно дело – Svetlana Veshich Ralevich – Likovni Atelje “Artino” – Belgrade – Serbia

4. Награда Специјална колекција за училиште:

Szent Imre Katolikus Alt. Iskola – Kecskemet – Hungary

Seminarul Teologic Ortodox “Veniamin Costache” – Manastirea Neamt – Romania

OS “Danila Lokarja” – Ajdovshchina – Slovenia

5. Награда – Учество на “Малиот Битолски Монмартр 2022” за 25 екипи во периодот од 23ти до 30ти мај 2022 година во Битола [ 2 учесници и 1 ликовен педагог ]:

“Simply Art” – Hong Kong – China

School 1955 (1188) – Moscow – Russia

“Atolye Veysel Acar” – Trabzon – Turkey

Shirley’s Fine Art School – Lapid – Israel

Likovni Atelje “Artino” – Belgrade – Serbia

Rokytskyi Children’s Art School – Volodomir-Volynsky – Ukraine

Yeow Chye Art Studio – Ayer Itam – Malaysia

Asociatia Culturala “Arte. Ro” – Piatra Neamt – Romania

Mlodziezowy Dom Kultury – Rybnik – Poland

Zush Ladislava Mednyanszkeho – Spishska Bela – Slovakia

H.R.H. Princess Sirindhorn Art Centre – Wangsaphung – Thailand

Detskaya Shkola Iskusstv im. R.V.Serdyuka – Kerch – Crimea

Workshop “Emart” – Subotica – Serbia

Children’s Art School “Kolorit” – Pleven – Bulgaria

Children’s Art Studio “Rostok” – OB – Russia

Zakladna Umelecka Shkola Hlohovec – Hlohovec – Slovakia

JU Srednja Likovna Shkola “Petar Lubarda” – Cetinje – Montenegro

SSH “Ivan Goran Kovachich” – Kiseljak – Bosnia and Hercegovina

Cetin Sen Bilim Sanat Markezi – Kayseri – Turkey

National Cultural Children Center – Tirana – Albania

Shorin Junior High school – Chigasaki – Japan

Art’s School “Arteya” – Targovishte – Bulgaria

“Master and I” – Torzhok – Russia

Shkola za Primjenjenu Umjetnost u Rijeci – Rijeka – Croatia

Children’s Art Studio “St. Ciryl and Methodi” – Bitola – North Macedonia

6. Награда за најдобра колекција – “Златна четка”:
Меѓународното стручно жири додели 23 награди во оваа категорија за најдобра испратена колекција за конкурсот “Битола 2022”.

7. Награда за најдобри поединци – “Златна палета”:
Меѓународното стручно жири додели 133 награди во оваа категорија наменета за поединечни остварувања на светската изложба “Битола 2022”.

8. Признанија за поединечни остварувања – “Диплома”:
Меѓународното стручно жири додели 245 награди во оваа категорија наменета за поединечни остварувања на светската изложба “Битола 2022”.

9. Меѓународното стручно жири во 8 категории за 40-тата јубилејна Меѓународна изложба на детски ликовни творби “Битола 2022” додели вкупно 432 награди.

Одлуки на Меѓународното стручно жири на “Малиот Битолски Монмартр 2022”.

28.03.2022 година – Битола