2017 година беше среќна година за Никола и јас. Додека ние уживавме во планирањето на нашата свадба, нашите најблиски пријатели се соочија со многу тешка ситуација. Нивниот новороден син, Константин, добил вирусна инфекција заради што десет дена бил со висока температура и се лекувал во болницата во Битола. Со оглед на состојбата на објектите на клиниката, лекарите донесоа одлука за пренесување на детето во болницата во Скопје. Сведочењето на овие прекрасни родители кои со солзи во очите се разделуваа од другите две деца за да го одведат своето новороденче на 200 километри за да добијат медицинска нега беше многу тажно. Ниту еден родител не треба да ја чувствува таа несигурност. Додека сега Константин е дома со своето семејство, среќен и здрав, ова едноставно не е случај за некои семејства.

За нашата свадба ги замоливме сите гости што се поканети да се откажат од чоколади и цвеќе и да ни се придружат во донација на Детската клиника. Донациите собрани заедно со лична донација од Ник и јас ги опфативме четири нови кадички за новороденчиња кои ќе ги заменат кадичките од пред 50 години кои се користат во моментов. Како што продолжуваат работите, решивме да ги замолиме нашите среќни пријатели и семејство да ја стават малку својата добрина во оваа болница. Ние би сакале да се осврнеме на другите непосредни потреби што лекарите ги имаат со одделението. Без оглед на средствата што ќе ги подигнеме, нема да бидат донирани во пари (за да се избегне проневера), туку да се реализираат следните потреби:
Четири нови преносливи единици за капење (кадички) – тие се обезбедуваат од комбинираните донации на нашите гости и нашите свадбени подароци.

Реновирање на купатилата- Актуелните купатила немаат проточна вода и родителите сакале или не се тушираат со шишиња со вода. Тие не нудат чистота и мала приватност.
Нова тоалетна врата со функционални брави – Во моментот вратите не се затвараат и нема приватност.
Нови креветчиња и ќебиња
Два климатизери – во моментот пациентите и нивните родители се загреваат со само еден самостоен пренослив радијатор. Во одделот нема систем за ладење.
Преносна библиотека за читање за пациенти со долгогодишен престој – Секое дете заслужува приказна за пред спиење.
Иако ова е дел од потребите на оваа болница, секое големо патување започнува со мал, но храбар чекор. Ние сме благодарни на секој кој ќе донира за да им помогне на лекарите да обезбедат подобра грижа за пациентот и поддршка на родителите. Работата што ќе можеме да ја завршиме зависи целосно од ВАС. Имаме среќа во Австралија да има болници достојни за титулата. Разликата помеѓу грижата е неизмерлива. Вашата донација ќе ја намали оваа поделба.

Викторија Петревска и Никола Брешовски

Донирајте на 

https://www.youcaring.com/childrensclinicinbitolahospital-1006765