БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Гимназијата „Јосип Броз-Тито” во Битола е една од најстарите образовни институции на просторите на Република Македонија, со големо реноме и почит. Таа е првата гимназија во ослободена Македонија во која на 6 февруари 1945 година почнува да се изведува настава на македонски јазик.
Зградата во која денес работи ова средно училиште е изградена во 1882 и била приватна куќа на Сали-паша, богат земјопоседник. Тој во 1892 за 600 златни турски лири ја продал куќата на општината, а таа ја претворила во гимназија, во која наставата се изведувала на турски јазик. Во неа учеле исклучиво машки деца, и тоа од побогатите турски семејства во градот. За потребите на гимназијата биле носени професори од Солун.Претходното име на гимназијата било „Гоце Делчев” кое во 1952 година со одлука на Наставничкиот совет името е променето во „Јосип Броз Тито”, а тоа име го носи денес.

Денес наша желба е да Ви ги вратиме спомените каде вие сигурно имате поминато еден убав дел од вашиот живот или доколку ја немате посетено барем на кратко истата да ја запознаете, славната битолска Горна гимназија…

This slideshow requires JavaScript.

 

Голема благодарност до Наставниот и раководен кадар на училиштето за остварувањето на нашата желба и ваше презентирање.

 

еден коментар

  1. KOGA DOJDOV VO BITOLA,TREBASHE DA POCHNAM VO GIMNAZIJA,VO OVAA CHUVENA GIMNAZIJA NEMASHE KPUPI I STOLICI ,TUKU SKAMII OD VREME NA VUK KARADZIC,PENDZERI SO DEBELI ZIDOVI….I PORADI TOA OTIDOV VO SELSKATA GIMNAZIJA,KADE IMASHEDOBAR KADAR,I ISTO UBAVI DECA

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here