Бркање чупиња, мотање волан на Застава стоеден без серво и камион Фап, раце намачкани со масло, дремење во гаража со комбилизон и пиење пиво додека на транзистор оди некој хит од Меморија или Леб и Сол?

Кој ги памти излегувањата во Свинг ла синема, Кворум, Шкорпион, Сенатор кога дел од старите мангупи од Битола држеја ред кој каде ќе излегува? Имаше женски, немаше секс. Имаше цицки и многу потечени јајца. Накај дома си бегавме суви барут но со полно срце возбуда дека во гужвата сме чепнале цице или газе. Немаше пердашење како денес иако мангуплукот беше оригинален а многу евтин. Не беше замачкан со ќеш, скапи коли, статус или позиција као денес. Проста мангупарија. Или те бива или не те бива бе брааат. Од Гинимаале, Маџермаале, Бајро, Парковци, Нова Битола се тегневме пешки до Широк Сокак. Ако си во суратот ко шпорет и ако имаш пантолони кренати над папок и над глуждој, по патики и опинци немаше влегвање во Расчекор. Во тоа време белиот чорап беше бел чорап. Немаше нигде влегвање со бел чорап. Него го носеа батките црвени во фаците, кои излегуваа само во петок и сабота и кои беја далеку од град. Белиот чорап и опинокот си беа засебна категорија која беше светлосни години далеку од градот, на Дулија некогаш мораа да бидат чисти и да платат за да влезат во град. Денес секоја втора фаца во градов е мафијаш а никој од нив се нема степано во живот барем еднаш. Надујени со хемија а алато не му станва. Кикбоксери демек. Ех.. Во то време во Битола секоја сметка се расчистваше во еден круг од навивачи и двајца фер тепачи. Тој што ќе го бацеше патосот, пушташе рака и не јадеше лајна една година. Имаше респект, машкост и воспитно “кревање на клоци”. Имаше пуштање по цигари, имаше и дрпање ситен рекет од типот ШАНКУРЕ ДАЈ 50 ДЕНАРИ или ДАЈ МИ ЕДЕН ТУТУН, и ти ја зема цела паќета цигари ….Е да…Толку беше евтино уличното школо. Она кое денес добар ден од копиљината го прескокнуваат и со три прерипани трона влегуваат во некој филм на Ал Пачино или Мерлон Брандо, демек бегајте ние опасни сме Скарфејс и на Фејсбук профило обавезна COVER слика. Шмркаат дробчкани андоли и говнарски амфетамин наместо кокаин а имаат фаци ко да го по*бале цел град сосе села и пригратска околина, опасни демек. Напаѓаат во чопор од позади грб 10 души на еден со боксирачи и метални шипки и бегаат во непознат правец со брзина на светлината. Бесот се истура врз некоја покер машина или излог и кола паркирана на улица, или врз некој недолжен тип затоа шо за на друго место потребни се мад**ња. А ги нема. Денес дојде време цела млада генерација да биде тероризирана, малтретирана, деградирана и труена од некој такозвани дилери демек опасни момци, криминал прат, еднио пишан демек хемичар, другио бедбој… плачковци и мрсулковци, единичари и комарџии, деца од остаени фамилии, мајќи “домаќинки” и татковци ку*вари алкохоличари…. Лечени наркомани неизлечени, шо на друг начин и не знаат да заработат ами ги трујат нашите невини деца, со муабетот демек со сила не му даваме, сами си бараат, ние само помагаме, ги лечиме …Ех..незнаат дека тое пара колнета и таја на “најмилото” мава.. Од најмилото да си дочекат. Во наше време срамота беше да си наркоман, грев невиден, сега гледаме дека хит стана “во тренд” дури и тие постарите почнаа да шмркат од радозналост…Абе греој…Оф мори. А чупината си го живеат својот хорор филм. За нив стално нема да се најде асолен дечко или нема маж во градо… И на крај ќе земи каков било ама Страљанец или от Шветска. Каков пробисвет станаја нема ни да најдат затоа што на оние поасолните дечки им се тресат нозете за муабет да им пуштат. Драскат на телефон кој мора со каснато јаболко да е, престиж демек… Ех… Прво те гледа в џеб а после в мозок иако на пи*ката има 10 грама урда од завчерашното излегвање. Гласна музика и дерење на уво. Што беше муабетот? Аха… Клај го патлакот в чаша од која пиеш и напрај едно селфи. Ку*вите нека се тагнат и чекираат каде се и со кого се па можда утре некој ќе им се јави. Ќе им се јави некој да ги изонади. Таква им е надворешната аура. Ќе си шетаат изонадени и постојано ќе брчат дека никој не ги ебе два посто. Да го е*ам то е то… Во нашата не многу одамна Битола девојките знаеа да задржат дечко и со една фатена цицка, мало тркалање и гушкање… Нив утредента пак ги бараа… Ехејјј за нив се одеше пешки во зима од Гинимале до Довлеџик…. Remixed од Булеварко за битолски потреби