За Бадник и Божиќ традиционално домот се украсува со бадниково гранче. Неизбежниот симбол го симболизира здравјето, го слави животот и вечната среќа.


Според народните верувања, токму со ова дрво праведниот Јосиф запалил оган за да го затопли штотуку родениот Исус и неговата мајка Марија.
Бадниковото гранче уште се нарекува дрво на животот, исто како она дрво на животот во рајот што симболично дава вечност.
И во Битола и битолско, битолчани традиционално ги украсуваат своите домови со бадникови гранчиња кои ја збогатуваат празничната атмосфера.