БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Летни дни во 1972 година. Цела Битола вриеше како пчелина кошница. Се одржуваше ракометен квалификационен турнир за влегување во Прва сојузна лига на Југославија, се натпреваруваа 4 екипи, републички прваци “Пелагонија” од Битола, “Рудар” од Плевље, “Ровињ” од Ровињ и “Партизан” од Белград. Само за една екипа се отвораше вратата на Југословенската ракометна елита.
Какво славје! По четиридневни пеколни натпревари, во пресудниот меч со “Партизан”
на “Пелагонија” и беше доволно да извлечи реми, бидејќи двата други противници беа послаби и со победите над нив обезбеди до-
волна гол разлика. Битола ликуваше. Солзи радосници и громогласни повици од 6.000 илјадниот хор на “диригентот” Мате.

Хроничарите забележија:

“Ваква публика би посакал секој гpaд”

Д.Д.Такец Манаки и Битола

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here