Од сите градови во Македонија, Битола ја доживеавме најмногу Европски, со својата романтична неокласична архитектура од 19 век. Познат како град на Конзулите, тој е дом на дванаесет различни конзулати. Поголемиот дел од нив се сместени во прекрасно изградени објекти на главната улица во градот.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=kiQLrIVUQkA[/embedyt]

https://thebudgetsavvytravelers.com/2017/10/23/bitola-macedonia-travel-guide/

 Благодарност до Миро Секула