Далечната 1958 г. на излогот од тогашен Радио Центар на Широк Сокак, во куќата на Диковци, имаше поставено ТВ приемник и преку самоделска антена поставена на врвот на Пелистер се пренесуваше за првпат сигналот на италијанската РАИ 1, а битолчани тука групно ја следеја програмата.

Извор Битола стари фотографии

Повеќе инфо ТУКА