За секоја Нова Година Великанот на битолскиот театар, актер и стар битолчанец , ПЕТАР СТОЈКОВСКИ – БАБЕЦ , ги посетуваше и им делеше пакетчиња на болните дечиња во детското одделение на Клиничката болница во Битола ! Облечен како Дедо Мраз го најавуваше своето доаѓање со ѕвончињата на чизмите на голема радост на дечињата, па и на нас возрасните !

Тоа беше вистинско доживување кое се памети за навек , за еден голем човек , за неговиот хуман гест, за насмевките на лицата на болните дечиња !

ДА ГО ПАМЕТИМЕ И ДА ГО СПОМЕНУВАМЕ !

АНАСТАСИЈА КОКАН ПЕТРОВСКА