Текст во угледниот Ројтерс

Дали во Битола е сеуште оригиналот на Леонардо да Винчи ?

Како што пишува угледниот Ројтерс далечната 1997 г. во битолска фамилија веќе повеќе од еден век од колено на колено се предава дело кое е на еден од најврвните италијански ренесански архитекти, вајар, сликар, инжињер и астроном, познатиот Леонардо да Винчи?

Ви го пренесуваме цел текст со превод :

“Ова уметничко дело од слонова коска е во сопственост на Благоја Јанкуловски, пензионер од јужниот дел на македонскиот град Битола, кој тврди дека е дело на големиот ренесансен сликар Леонардо да Винчи. Делото е гравирање на слонова коска со димензии 28x30cm и се пренесува од генерација на генерација во оваа фамилија за повеќе од 130 години. Делото претставува библискиот мотив на жалост на Исус Христос од Дева Марија, Магдалена и Јосиф. “

Вест и слика Ројтерс 1997 г. 

Испратени од Саша Узунов, голема благодарност и поздрав