Дуглас Хаскел е роден во Битола, во 1899 година,бил син на американски мисионери на Балканот,негов татко бил Edward Bell Haskell . Покасно се преселуваат во САД, каде што дипломирал на колеџот Оберлин во 1923 година, дипломирал политички науки и уметност. Познат како „декан“ на архитектонски уредници, Хаскел пишувал архитектонска критика и уредувал бројни периодични списанија. Работел за „Новиот студент“ како уредник од 1923-1927 година, бил во редакцијата на Креативна уметност од 1927-1929 година, бил вонреден уредник на „Архитектонски рекорд“ од 1929-1930, бил архитектонски критичар за „Нацијата“ од 1930-1942, соработник уредник повторно на „Архитектонски рекорд“ од 1943-1949 година и, конечно, беше уредник на Архитектонски форум од 1949 година до неговото задолжително пензионирање во 1964 година на возраст од шеесет и пет години.

Хакел ја започна својата кариера како еден од ретките американски поборници за модерна архитектура во текот на дваесеттите години на минатиот век и беше пријател и колега на Кларенс Штајн, Хенри Рајт, Луис Мамфорд и Френк Лојд Рајт. Активен во промовирање на прашања поврзани со обновување на градството, граѓанска архитектура и историско зачувување, Хаскел држеше предавања низ САД, беше асистент професор на Институтот Прат и Универзитетот Колумбија и служеше на безброј архитектонски комитети, советодавни панели и жири-комисии.

Иако Хаскел никогаш не бил архитект, американскиот институт за архитекти го примил за член, а во 1962 година бил избран за колеџ на соработници. Даглас Хаскел почина на 11 август 1979 година.