Детскиот фолклорен ансамбл на КУД Илинден од Битола е учесник на 2.INTERNATIONAL ŞAHİNKAYA YOUTH & SPRING CULTURE AND FOLKLOR FESTIVAL во Бурса, Р.Турција.

Фестивалот започна на 16.05 и трае до денес 19.05.2019 година. Покрај КУД Илинден како претставници на Македонија, на Фестивалот учествуваат и групи од Турција, Албанија, Романија, Полска, Азербејџан, Бугарија и Србија.

Највпечатлив беше нивниот перформанс во средината на трговскиот центар Марка во Бурса, каде беа поздравени со многу аплаузи и овации.