Според битолските археолози, најстара населба во средновековна Битола била Баирската.

15034135_10154624630298991_173749408_o
Поглед кон населба Баир од Саат кулата

 

 

Ова го потврдуваат и остатоците од катедралната црква (10-11 век) изградена во времето на цар Самуил, на локалитетот Кале, односно на битолскиот рид. Црквата била изградена како епископско седиште на тогашната патријаршија, а се претпоставува дека токму во неа бил крунисан за цар најстариот син на Самуил, Гаврило Радомир.

Did you know that ?! 

According to Bitola archaeologists, the oldest settlement in medieval Bitola was place called Bair.This is confirmed by the remains of the cathedral church (10-11 century) built during the reign of Samuil, the Kale, Bitola hill. The church was built as a bishop’s seat of former Patriarchate, and assumes that right there was crowned king eldest son of Samuel, Radomir…