Првата жена фармацевт во Македонија е битолчанката Рајна Алексова ( 1883-1959) Дипломирала на Фармацевскиот факулет во Лозана,Швајцарија на 17 јули 1906 .и работела во фамилијарната аптека лоцирана на „Широк Сокак“ во Битола сè до пензионирањето во 1944 година.

Фото и текст од публикацијата “Значајни личности за Битола”

еден коментар

  1. […] Рајна Алексова [1882 &… година била како и секое друго битолсло чупе кое низ детските игри ги мерело битолските сокаци. И се би било обична приказна од секојдневието на градот под Баба планина ако Рајна не направеше пионерски чекор кон професионализацијата на професијата која до тогаш беше стриктно машка. […]

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here