Во Хаифа, Израел, постои синагога што го носи името Манастири или Битола. Тоа е место каде што живеат потомци на некогашните битолски Евреи…

Во Солун има т.н.синагога на битолчаните “Ел Кал де Лос Монастирлис” која ја изградиле битолските Евреи во 1927 година и е една од најубавите синагоги.

12346584_1488069641502443_9022387180722950874_n

Слика од влезот и надворешноста на една битолска куќа

 

 

 

 

 

 

wp-1468826803408.jpeg