Во Битола во крајот на 19 ти и почетокот на 20 ти век имало 3000 клавири за што ја викале и “Градот на клавирите”.Поради некои поранешни сваќања клавирот симболизирал богатство, класна поделеност и во 50-тите години на 20-тиот век со процесот на национализација на многу од семејствата клавирите им биле одземени…

image
Клавирот од поставката во Музеј Битола

еден коментар

  1. […] March 26, 2020No commentposted on Mar. 26, 2020 at 5:00 amMarch 30, 2020Macedonia Timeless8Views Првиот конзулат во Битола е основан во 1851 година од Австро-Унгарската империја, и беше град на конзулите скоро девет децении, во кој што девет конзулати со сто конзули ја извршуваа својата дипломатска мисија до Втората светска војна. „Битола е еден од најоддалечените од сите градови. Лежи во долината и се протега низ широките рамнини, засенчувајќи се со насади на тополи; и скоро цело лето има врвови од снег што можат да се видат над рамнините. * Тоа е еден од оние градови што изненадувачки докажува  дека ние на Западот долго време не сме можеле да разбереме што значи градско планирање.“ – напиша Rebecca West, aнглиска писателка, новинар и есеист, за Битола во својата книга – Black Lamb and Grey Falcon, oбјавена во 1941 година. Битола подолг период беше космополитски град во однос на европска архитектура и битолчани често се фалат дека Битола влегла во 20-от век со фаетони и 3.000 клавири. […]

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here