Гранд Хотел Америка во Битола е местото каде за прв пат во Македонската историја се прикажани претставите на големиот Војдан Чернодрински-
“Семејството на престапникот”
и
“Македонска крвава свадба”- “Жетва” …
на 28 септември 1909 година во Битола.
Битола има многу значајни објекти и знаменити места кои за жал до ден денес не го имаат добиено “почесното место” кое што го заслужуваат…

image