БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Милка Гемтова-Георгиевска (1954), спортист, дипломиран правник. Уште од најраните детски години застанува на скиите и таа љубов кон планината и спортот ја негува цел живот. Во 1966 г. станува првак на Македонија во пионерска конкуренција во сите три дисциплини – слалом, велеслалом и смук. Истата година го освојува шестото место на Државното првенство на Југославија, кое се одржува во Маврово. Титулата првак на Македонија ја задржува и како младинка и сениорка сè до нејзиното повлекување од активен натпреварувач во 1977 г. Во 1969 г. го освојува петтото место на Балканскиот шампионат во Маврово. Во 1969, 1971 и 1974 г. избрана е меѓу десетте најдобри спортисти во Битола каде и беше доделен епитетот „Царица на белиот спорт“.

Татко ми Ташку-Гемту Тамбата работеше како раководител во Планинарскиот дом “’Копанки“, каде често престојуваше и мојата мајка. Во еден период мајка ми слезе од планина. ме породи и за ден-два повторно се качи во Домот. Таму ме капеа, негуваа и разбирливо беше да ја засакам и планината и скијањето. Татко ми, ми помогна да ги направам првите скијачки спуштања низ патеките, да се научам не само да се скијам, туку и да се натпреварувам. Тој толку ја сакаше планината што дури и почина ненадејно таму во 1996 година-раскажува Милка. 

“-Започнав да се натпреварувам во 1965 година и веднаш освоив прво место. Потоа поледнакви успеси имавме со Милка Стојановска и со Беба Цалевска. Каде и да одевме трите речиси секогаш ги освојувавме првите места. Редовно се натпреварував до 1978 година, а потоа две години бев тренер на Пелистер и македонската реп

резентација.


Интересно е да се спомене дека во летото во 1971 г. освојува 3. и 4. место во скијање на вода на Државното првенство на Југославија, кое се одржа во Отешево. 


Во 1971, 1972 и 1974 г. е апсолутен првак во сите три дисциплини на тромечите помеѓу Македонија, Србија и Црна Гора кои се одржуваат во Жабјак и на Попова Шапка. 

Истиот успех го повторува и во 1975 г. на тромечот на Копаоник. Од 1978 до 1980 г. работи како тренер на женската скијачка екипа на ПСД „Пелистер“ од Битола. Сè уште рекреативно се занимава со скијање и планинарење, за што зборуваат и нејзините успеси при освојувањето на голем број врвови – Кораб, Титов Врв, Џеравица, Пирин, Митикас, Мусалa и др.

Наша должност како битолчани е сето ова да Ви го пренесиме вас и на идните генерации кои не следат. Истото го правиме со најголемо задоволство и ни преставува вистинска гордост, зошто има многу битолчани кои придонесоа за нашата Битола и заслужуваат да бидат споменати.

 А Битола била и ќе биде…

Извори Значајни личности за Битола, Петар Ставрев, Битолски весник

Фото приватна колекција на фам.Георгиевски

Голема благодарност до цела фамилија Георгиевски

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here