БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Доајенот на македонското актерство Ратка Чоревска беше дел од многу театарски ансамбли во Македонија, со својата актерска моќ имавме можност и чест да ја гледаме и во играни филмови.

Нејзиниот ангажман во Битолскиот народен театар ќе остане запаметен по многу улоги. Кариерата ја започнала 1950, на сцената на Народниот театар во Битола, каде што континуирано играла и по пензионирањето, останувајќи активна актерка цели 44 години (до 1994).

Одиграла 89 најразлични улоги, многупати мали или помали, исполнувајќи ги – секогаш – со  автентичен жар и искрена преданост кон професијата. Една е од оние драгоцени актерки коишто треба да бидат сметани за столб на секој  театарски ансамбл.
Добитник е на многу награди и признанија. 

Ратка е родена во Штип но цел свој живот го поминува во Битола, каде беше нејзиното најголемо творештво и затоа си ја рачунаме за наша битолчанка.

Ова е нашата голема почит кон неа. 

Ин мемориам…

https://youtu.be/WY-oqVxTgfc

Видео Тера ТВ (2010 г.)

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here