Битолчанката Флорика Багдасар е првата жена што беше дел од Владата на република Романија. Родена на 24 јануари 1901 година, во Битола, Македонија, Флорика Циумети, по нејзиното моминско име, дојде во светот од семејство на македонски интелектуалци, власи. Татко, Стерјо Циумети бил инженер за патишта и мостови и професор по математика. Го следеше неговиот сон да стане лекар и се запиша на Медицинскиот факултет во Букурешт, дипломирајќи во 1925 година.

Флорика Багдасар

На крајот од студиите, добила докторска диплома по медицина и хирургија и право за слободна пракса. Веднаш по дипломирањето се омажила со лекар Думитру Багдасар. Двајцата брачни другари отидоа на обука во Америка. Флорика Багдасар присуствуваше на јавните здравствени класи на престижниот Харвард. Враќајќи се во земјата во 1929 година, двајцата брачни другари следеа практикантска работа неколку години во Болницата за Нервни болести во Черновци, Романија.

Тие се решија да останат дефинитивно во Букурешт, каде што Димитрие Багдасар ја отвори првата неврохируршка клиника. Жена му беше таа која им помагаше во операционата сала, во првата хирургија на мозокот, направена во импровизирани услови.Долу Стерјо Циумети и Димитри Багдасар, горе Флорика, Антон(Тони) и Ана Циумети

Флорика Багдасар се посвети на невропсихијатриска и едукативна детска поддршка. Таа придонесе за појавата на првата азбука наречена “Книга за сите деца” и разви нов аритметички прирачник, наставни материјали требаше да привлечат деца кои ќе учат со задоволство. Во 1946 година таа придонесе за основање на Центарот за ментална хигиена во Букурешт и за третман на деца со ментални недостатоци и пореметувања во однесувањето.

Како директор на институцијата, Флорика Багдасар ги собра најдобрите експерти, психолози, педагози, логопеди и физикални терапевти, кои беа специјален тим за исчезнати деца. 

Флорика заедно со нејзиниот сопруг Димитри Багдасар

Министер за здравство
Во септември 1946 година, Флорика Багдасар беше дел од официјалната делегација на Романија на Париската мировна конференција. Од Париз, таа отиде на официјална мисија во Стокхолм да побара помош од Шведска за војната со која се разурна Романија.

“Како точно ја знаев непристојната здравствена состојба во земјата и како учествував во супресивните напори што мојот сопруг ги направи како Министер за здравство за да се ослободам од раните кои ги направи војната, и повторна обнова на земјата. Затоа ги концентрирав моите напори, особено за решенијата за проблемите што ме чекаа. Страшната суша во последниве години го погоди голем дел од земјата. Болниците беа дезорганизирани, болните немаа потребна исхрана, лекови и соодветна здравствена заштита. Во моите разговори со различните новинари, дојдов до заклучок дека Шведска е земја што може да ни помогне, бидејќи неутралноста што успеа да ја одржи во текот на Втората светска војна го заштитила незјиното уништувањето и непријатностите “, приказната на Флорика Багдасар во интервју за јавната радио станица.

По смртта на нејзиниот сопруг Димитрие Багдасар, кој беше како Министер за здравство за време на владата на Петру Гроза, Флорика Багдасар беше прогласена за наследник на нејзиниот сопруг. Таа стана прва жена министерка во Романија. Започнувајќи од 1 декември 1946 до 28 август 1948 година. По извесно време станува и прогонета од нејзината матична Комунистичка партија поради нејзините прогресивни идеи кои во тоа време се рачунале како капиталистички, поради што и ги напушта своите функции за на крај истата биде “рехабилитирана” од тој режим. Во октомври 1957 година беше назначена за потпретседател на Црвениот крст. Таа живеела во Романија до крајот на својот живот во 1978 година.