Почетокот на нивното патување беше означен пред Офицерскиот Дом во Битола, за по Широк Сокак да продолжат кон Манастирот Св. Архангел во Битола каде што ќе им биде благословен илинденскиот пат. Попладне стигнуваат во Битолско Цапари каде што пред споменикот на паднатите борци за слободна Македонија ќе се одржи свеченост, а потоа и забава со естрадниот уметник Ламбе Алабаковски.

Првото преноќевање ќе го имаат во Манастирот Св. Петка во Цапари.
На Илинден ,, Галоп Битолска Коњаница,, која годинава брои трето патување по врвиците на Илинденците, ќе осамне во славно Крушево.

Macedonia Newspaper