Битолската група “Солза и Смеа” ​имаа неколку неделна турнеја во Канада и Америка каде во преполни сали со публика, заедно се дружеа, забавуваа со нашинците и за првпат ја изведија новата претстава “Тројца зетој за Нада”, како и многу кратки скечеви по кои истите се препознатливи. Но како што носи и самото име на групата “Солза и смеа” така и делот на тамошната грчката популација се “расплака” на нивното гостување поради мајцата на Маријанчо и излезе со нивно соопштение:

“Расистички и анти-грчки симболи, со цел да се евоцираат омраза и гнев кон елините и грчката држава неодамна беа јавно изложени во Торонто, во согласност со меѓународна професионална хеленик група за застапување.

Расистички и екстремистички анти-грчки настан, се увезува во Канада од “Поранешна Југословенска Република Македонија (ПЈРМ)  – и маскирани под покровителство на театарска престава-комедија, се одржа во Торонто, Онтарио, во петокот, октомври 14 и сабота 15 октомври 2016.

Како што се гледа на сликите подолу, комичарот Марјанчо Ѓоргиевски носеше офанзивна и расистичка маица со свастика во грчкото знаме и зборовите “Фак Грција” напишани под знамето. Други актери вклучени во овој анти-грчки настан беа Александар Димитровски (сатира автор), Никола Тргачевски, Валентина Козовски, Катерина Петровска и Димитар Михајловски.”-завршува еден дел од соопштението…

Од нас да Ве поздравиме наши анти грчки битолчани, убај деца од градот на Филип 2ри Македонски и ако можи Маријанчо “офанзивната” маица повеќе низ Битола да ја носи…???
Извор

http://canada.greekreporter.com/2016/12/18/fyrom-artist-wears-a-greek-flag-with-a-swastika-in-canadian-comedy-tour/#sthash. cuTgMtMI.dpuf

 

[metaslider id=2454]